Johanna berättar

Nadia har hjälp mig mycket både med mig själv och mina hästar. Jag har fått en större förståelse och andra verktyg att hantera situationer både med mig själv och i olika situationer och utbildningen av mina hästar. När Nadia kommunicerat med mina hästar och även de andra hästarna i deras flock så vet jag vilka roller de har och vilka uppgifter de har i flocken. Det är något som jag tar med mig i utbildningen genom olika strategier. Bland annat i utbildningen av min 2,5åring som är en innovatör. Variation är viktigt för henne samtidigt som jag ska befästa mycket nytt genom rutiner. Jag får se till att variera uppgifter för henne samtidigt som målet är att hon ska vara trygg i olika situationer. Det kan vara att jag byter varv och sida när jag arbetar henne från marken, underlag och terräng, sällskap eller utan.

Min andra häst är en rutinerad tävlingshäst med mycket nerv. Han har två viktiga roller, minnesbärare och fredsmäklare. Han tonar in andras känslor lätt och gillar fart, mycket fart! Han är vad en säger ”tittig och spänd”. Där har jag fått en annan förståelse om att han beskyddar mig som ryttare, han vill väcka till mig ibland när han tror att jag missar farliga saker. Att han tycker om att springa fort är lite svårare att uppfylla men jag tänker iaf att någon gång varje ridtur att han ska få frifart, nu blir det oftast i skritt men han tycks uppskatta även det. Jag har även fått en större förståelse för min inverkan på honom, han tonar in mig, mina känslor och min andning mycket. Jag försöker överföra energier genom beröring på honom, tex lägga en hand på honom och ta djupa andetag i situationer som han uppfattar som farliga och när han blir stressad eller rädd. Vi kommer fortsätta ta hjälp av Nadia kontinuerligt och det kommer vara en stor del av utbildningen av mina hästar. Deras relationer, viljor och känslor ska vara grunden för upplägget på träningen.

Nathalie berättar

Innan Nadia var här och träffade Balto hade jag nästan givit upp hoppet om min 10åriga husky. Jag trodde heller inte helhjärtat på djurkommunikation.
Efter Nadia var hos oss och pratade med Balto så har jag och Balto fått en helt annan relation till varandra. En relation med mera kärlek, respekt och ett lugn.
Flera gånger har jag nu kunnat nå Balto när han har blivit stressad, börjat skälla eller varit orolig. Det i sig har lätt till en starkare relation mellan oss. Han får vara lös med oss hela tiden och vara med, på promenaderna får han bestäma mera vart han vill gå och vi njuter av nuet tillsammans. Ibland läggar han sig ner på en gräsmatta för att få njuta, då tar jag tillfället i akt och sätter mig ner bredvid honom för att klia han på magen, busa lite och mysa med lite hundgodis.
Jag som ägare lyssnar mer på Balto och är mera uppmärksam på hans signaler på ett annat sätt. Jag pratar mera med honom och g
er han den respekt, det lugn han behöver och massa kärlek.
Jag är så så glad över att jag gav Nadia tilliten till att försöka nå Balto. Detta är nått flera borde göra oavsett om man har problem med sitt djur eller inte. Vi som ägare pratar alldeles för lite med våra djur. Stort tack till Nadia för din kunskap och för ditt stora hjärta och engagemang