Skäms du över din ekonomi?

Din ekonomi berättar en historia om olika beslut som bara du känner till.

Om du har vanor som påverkat ekonomin negativt, eller om du har en tragedi i bagaget som har varit svår att hantera, då är det inte helt omöjligt att du bär på skam över din ekonomi. Det kan likaväl handla om krediter du betalar av på såväl som en omsättning du inte är nöjd med.

Men vad är egentligen kriterierna för en ”god ekonomi”. Det kommer alltid vara någon som tjänar mer, investerar smartare, eller hushåller bättre.

Pengar och materialism kommer med diverse statusbetydelser. Det innebär att många lider av en känsla av att inte vara tillräckligt bra, eller ha en tillräckligt bra ekonomi, oavsett hur den ser ut – oftast med en föreställning om att omgivningen skulle döma dom, ”om de visste hur sanningen såg ut”.

Och ja, det finns alltid människor med begränsad empati som snackar skit, placerar folk i fack och dömer. Men det behöver inte begränsa dig längre. Du behöver frigöra dig från skammen, förlåta din historia och ändra dina förutsättningar så att framtiden blir ljusare, dag för dag. Det gäller om dina förändringar är praktiska, emotionella, eller mentala (ofta hänger de ihop). Att släppa skammen kring din ekonomi betyder inte att du behöver berätta för alla hur det ser ut för dig.

Du får behålla din integritet även om du inte är tyngd av skam.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: