Hur kan du öka lugnet för din ekonomi i tuffa tider?

Livet kommer med sina utmaningar och för vissa av dem kommer du vara väl rustad med erfarenhet, en mental förberedelse eller praktiska lösningar. Men ibland står du där, utan buffert vid en oväntad kostnad, eller utan resurser att tjäna nya pengar på när du blev uppsagd.

Det är lätt att vara efterklok och tänka ”om jag bara hade…”. Efterklokhet hjälper sällan i stunden den kommer, men kan absolut vara vägledande efter krisen… Då du har möjlighet att planera framtiden utifrån tidigare misstag.

Ett av de vanligaste misstagen människor gör är att de undviker att prata om sina ekonomiska utmaningar. Det är enkelt att gnälla på det som en vet att alla delar, ex hur dyrt smöret blev (62 kr för Bregott, jag personligen har fortfarande inte vant mig). Men att erkänna paniken som kommer tillsammans med vita kuvert, eller dela rädslan inför ”nästa gång inkasso ringer” är sällan lika lätt. Eller annan ekonomisk relaterad oro som kommer med skam. Skammen kommer när du tror att du är ensam om din rädsla, utmaning eller din ekonomiska situation.

Skammen leder till tystnad, tystnad till isolering och där finns inte mycket hjälp att hämta. Ditt första steg till förändring är att prata med din omgivning. Kom ihåg att varje kommun erbjuder gratis budget och skuldrådgivning och de har sekretess. Prata med de som förväntar sig att få pengar av dig, kanske går det att lösa en avbetalningsplan?

Oftast är det enklare att hjälpa andra än sig själv, så om du inte har kraft nog att göra det som behöver göras – ta hjälp. Det är sällan lika betungande för omgivningen som det är för dig.

Oavsett hur livet ser ut, så kan du bara ta ett steg utifrån vart du är just nu.

Dina känslor behöver att du ser dem, pratar lite om dem, andas djupt, tar en promenad och ber om hjälp. Inget löser sig i isolering och skam. Din lösning kanske inte är så nära som du vill att den ska vara. Men det måste få vara okej. Ekonomi är något du bör ha en långsiktig relation till. Acceptansen och lugnet kan du hitta här och nu, kombinera de båda när du möter en ekonomisk kris. Från en lugnare plats är det enklare att hitta praktiska lösningar och tänka långsiktigt.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: