Till dig med personal som har löneutmätning

Pengar är ett känsligt ämne som få pratar öppet om. I samhället har kulturen blivit mer tillåtande i samtal om sparande och börsen. Men när det kommer till skulder och begränsade resurser är tystnaden fortfarande för stor. De som kämpar med sina skulder har en tendens att isolera sig och oroar sig för omvärldens värderingar.

Många arbetsgivare ser hur personal med löneutmätning kämpar på med sin ekonomi. De ser hur personalens hälsa sakta försämras och att den inre stressen blir mer och mer påtaglig. Arbetsgivaren förstår skammen och vill inte störa eller göra sin personal obekväm, men samtidigt är det vanligt att arbetsgivaren bryr sig och önskar de kunde hjälpa. Så vad gör du för att navigera denna svåra situation?

Om du har personalansvar och vet att din personal har det tufft ekonomiskt, kanske rentav löneutmätning, då kan du öppna dörren till ett samtal genom frågan ”Hur mår din ekonomi?”. Visa att du är empatiskt inställd och vill väl. Ibland finns det praktiska förändringar som kan underlätta för personalen, men förlamad av stress och ångest kunde de inte ta stegen själv.

Som arbetsgivare kan du kontakta kommunens Budget och Skuldrådgivare för tips om hur du kan föra samtalet och vilken hjälp som är möjlig. I samtal med kronofogden kan ni korrigera utmätningen om den är felaktig vilket i många fall kommer med en lättnad. I de allra värsta fallen kan det vara läge att söka skuldsanering.

Samtal och praktiska lösningar minskar stressen vilket innebär att personen kommer återfå fokus och må bättre, vilket även visar sig i resultat under arbetstiden.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: