5 vanliga mönster som oroar egenföretagare

Dina mönster kring din företagsekonomi är ofta en spännande kombination av vad du har lärt dig om rikedom, framgång, hårt arbete och jobbiga säljare. Jantelagen har satt sina spår för många och kommer du från en liten stad så har du nog känt konsekvenser av att ta för mycket plats (framförallt om du är kvinna).

Här delar jag fem vanliga mönster som jag sett hos många småföretagare.


1. ”Det är läskigt med marknadsföring.”
Reklam kommer från två latinska ord, ”re” som betyder ”på nytt” och ”clamare” som betyder ropa högt. Reklam och marknadsföring handlar om att synas och ta plats. Ibland är det din produkt som ska synas och ta plats som kan ha sina utmaningar. Men om du är en företagare där din persona är ditt brand, då kan det kännas ännu läskigare. Det är du som ska synas, höras och ta plats för att möjliggöra försäljning. Dina kunder kan ju inte hitta dig om det inte känner till dig eller blir påmind om hjälpen du kommer med.

Oavsett om du är rädd för att stå på scen eller synas på sociala medier så är de goda nyheterna att rädslan går att ta hand om.

2. ”Jag vill inte vara en jobbig säljare.”
Bli inte en jobbig säljare. Gör det enkelt för dig. Bestäm dig för att du ska vara en person som inkluderar allas intressen och strävar efter en ”win-win” lösning vid varje försäljning. Bestäm dig för att bli trygg i din service och lyhörd för de potentiella kunder du möter. Du vill bara ha nöjda kunder. Märker du att du blir otålig, desperat efter pengar eller rädd för motstånd i din försäljning så är det tydliga indikatorer på vart du kan utvecklas. Du behöver absolut inte vara en jobbig säljare.

3. ”Man måste jobba hårt för att lyckas.”
Nej, lär dig jobba smart och utnyttja all mänsklig kompetens och digitala verktyg som förenklar ditt liv. Bjud in återhämtning, underhållning och inspirerande samtal i dina dagar. Om du har fyllt din egna kopp så blir arbetet inte hårdare än nödvändigt.

4. ”Jag orkar inte med myndigheter, skatter och moms.”
Min erfarenhet är att man känner så när man är överväldigad, trött och i behov av både vila och stöttning. Börja med att checka av basbehoven. Har du ätit bra? Har du vilat? Har du skrattat? Om du kan bocka av de delarna så är det dags att utvärdera nästa steg. Vad behöver du egentligen lära dig och vad kan någon annan göra åt dig? När behöver du lära dig vad?

Ge dig själv en plan och en strategi. Det är inte många som tycker dessa bitar är särskilt underhållande. Men ibland får man ge sig in i leken och lära sig spelreglerna. Det är värt det i det långa loppet.

5. ”Det är fult att ta betalt.”
Vi har många bevis på vart pengar har använts i dåliga syften. Det finns både i vår historia och i vår nutid. Men det betyder inte att pengar är dåligt per automatik. Pengar är ett verktyg för byteshandel och som företagare har du möjlighet att erbjuda en produkt eller tjänst som du verkligen ser värdet i i utbyte mot pengar. Vad ska pengarna ge dig? Möjlighet till att betala för ditt hem, din mat, dina kläder och upplevelser. Möjlighet att anställa någon som kan sköta bokföring och deklaration, möjlighet att anställa assistenter eller säljare. Det är verkligen inte fult att ta betalt.

Det finns giriga människor, det finns företagare som gör vinst på andras förlust. Men du behöver inte följa de fotspåren, utan du kan vara en av de som bygger företag med intentionen om att alla ska vinna på de. Win-Win-Win – potentialen.

Du som säljer vinner på det, den som köper vinner på det – och en tredje part får på något sätt ta del av vinsten. Finns det ett sätt att skapa en tredje vinst som går till djuren, naturen eller andra människor som berörs av ditt företag, eller som du kan donera en del av vinsten till?

Du är en fin människa, använd pengarna med kärlek och integritet.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: