Budget är så mycket mer än siffror

Vid första anblick tänker du nog att ekonomi handlar om siffror, vilket är sant. Men ekonomi är så mycket mera känslor än vad man pratar om eller kanske tänker på.

När du vill göra förändring i din budget kanske du först tänker på ett excelark. När du radat upp dina inkomster och utgifter inser du snart att förändringen ligger i vardagen, hur du beter dig med dina pengar. Efter några veckor kanske du noterar att förändringarna du tänkt att göra inte var så enkla att genomföra. Anledningen till det är för att du inte har tagit hand om de undermedvetna drivkrafterna som motiverar dina beslut i vardagen.

Vilka känslor motiverar dina vanor?
Köper du snabbmat för att du är trött och inte orkar laga mat? Köper du kläder eller smycken för att dämpa en ångest eller oro? Strävar du efter materiella saker för att de ger dig en känsla av egenvärde? Köper du saker för att du ska känna att du ska passa in i en norm?

Ta en månad och reflektera över vilka känslor som är närvarande när du fattar beslut som går emot din budgetplanering. En klassiker bland föräldrar är att överkompensera vid dåligt samvete, och handla något som de egentligen inte har råd med.

Medvetenhet är första steget mot förändring. Vad är det som gör att du inte kan hålla din planering?


%d bloggare gillar detta: