5 vanliga mönster som ger oro kring din privatekonomi

Dina mönster kring din privatekonomi är ofta ett resultat utav hur du reagerade på hur dina föräldrar pratade om pengar när du var barn i kombination med vilket samhälle, kultur och social kontext du befann dig i.

Här delar jag fem vanliga mönster som ofta uppkom genom barndomens präglingar.

1. Du måste arbeta hårt för pengarna.
Många före dig har behövt arbeta väldigt hårt för sina pengar, eller snarare för sin överlevnad. Det gäller även många människor i andra kultur och i denna. Men det betyder inte att det är sant. Känslan och tanken av att man måste arbeta hårt för sina pengar är en föreställning som man kan välja att behålla eller förändra. Det finns väldigt många människor idag som arbetar med något där de trivs, vilket gör att oavsett ansträngning så känns inte jobbet särskilt hårt. Utöver det så finns det många människor som tjänar sina pengar på smarta sätt, så att det inte krävs mycket tid.

Det innebär att det inte är helt sant, du måste inte jobba hårt för att tjäna mer. Om du är villig att öva på att tänka nytt, ta hjälp och lära dig nya saker, då är möjligheten där för dig med. Att tjäna pengar med lätthet och glädje.

2. Det är fult att hålla i pengarna.
Många klienter till mig berättar om föräldrar som de upplevde som snåla. Föräldrarna hade svårt att lägga pengar på en extra glass, gröna lund eller annat som bara var för nöjes skull. Klienterna berättar hur de minns känslorna de kände gentemot de begränsningarna och bestämde sig att inte bli likadana. Mönstret de skapade var att det är fult att hålla i pengarna, de vill inte vara snåla själva. Men svårigheten i det blir ofta att de spenderar en mängd pengar utan förmåga att sätta stopp. Det blir svårt att prioritera sparande och tänka långsiktigt, rädslan för att vara snål är det som styr.

3. Det är fult att vilja tjäna mycket pengar
Det mönstret är vanligt, bland annat för att idén om att tjäna mycket pengar ofta är sammankopplade till maktmissbrukare och ”dåliga” människor. Och en sådan vill man ju inte vara…. Men sanningen är den att mycket pengar inte kommer göra dig till en dålig människa, om du idag är en empatisk godhjärtad person. Skulle mera pengar väcka mindre smickrande karaktärsdrag så kan du alltid bemöta dem som med allt annat. Vill du tjäna mer pengar och vara dig själv, så går det bra. Lek gärna med tanken om med vilka positiva saker du skulle kunna bidra till världen om du hade mera pengar.

4. Jag kan ingenting
Denna begränsning i ditt dåliga självförtroende är som allt annat. En begränsning, inte en ultimat sanning. Livet kommer alltid med erfarenheter och du kan alltid göra något med det du har. Om inte annat öppna dig för att lära dig det du behöver. Att inte kunna i en digital tid som denna är inte en ursäkt som du behöver leva efter.

5. Tänk om mina pengar tar slut?
Vilken vanlig oro. Det är inte konstigt eftersom pengar är kopplat till grundtryggheten och ett slut på pengar skulle innebära konsekvenser. Men med facit i hand, om du tittar bak på ditt liv så har du löst dina situationer, på ett eller annat sätt. Din livserfarenhet vittnar om att du har förmågan att klara dig. Hjärnan gillar att hitta svaret på frågor du ställer, så istället för att fråga dig ”tänk om pengarna tar slut?”. Börja istället fråga dig själv ”Vad krävs det för att jag ska tjäna mera pengar? och ”Vad krävs det för att mina pengar ska räcka till?”.

Svaren behöver inte komma direkt, men med övning kommer nya tankebanor och möjligheter öppna sig.

Vad väcker dessa tankar hos dig?

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: